ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК КРАЇНИ - Лема, Г.В.; Олексів, І.Б.; Лема, О.І.; Михайлишин, Л.І.; Кохан, І.В. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2025)
У статті здійснено аналізування економіки знань як стратегічного фактора розвитку національної економіки в умовах цифровізації та глобалізації. Знання є важливим ресурсом, який показує рівень конкурентоспроможності країни, сприяє розвитку інноваційних процесів та інтеграції країни до світового економічного простору. У науковій праці проведено порівняльний аналіз рівня розвитку країн за Глобальним індексом економіки знань у 2024 р. Основними критеріями аналізування були поділ країн за місцем розташування: Європа, Азія, Південна та Північна Америка, Океанія та Африка, а також рівні економіки знань: високий, вище середнього, середній, нижче середнього та низький. Вибірка дослідження становила 141 країну, що демонструє надійність і точність отриманих результатів. При розрахунку глобального індексу економіки знань бралися 7 галузевих індексів, а саме: початкова освіта; професійно-технічна освіта і навчання; вища освіта; дослідження, розробки та інновації; інформаційно-комунікаційні технології; економіка та сприятливе середовище. Визначено, що найкращі результати індексу економіки знань мають країни Європи і Північної Америки. Україна у даному рейтингу має середній рівень індексу, який є на рівні з сусідніми країнами, а саме: Польщею, Угорщиною, Литвою та іншими європейськими країнами: Іспанією, Італією, Литвою, Грецією тощо. За даними аналізування, окремі країни світу показують нерівномірність розвитку показників економіки знань, що говорить про необхідність цілеспрямованої підтримки знаннєво-орієнтованих та дослідницьких секторів. З метою наочного відображення елементів індексу глобальної економіки знань (GKI) України побудовано сітковий графік (радарну діаграму), оскільки вона показує збалансованість руху всіх елементів, а також відставання в певних напрямках. За результатами аналізування показників економіки знань України визначено сильні позиції країни: високий рівень початкової освіти та розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. Водночас слабкими позиціями країни є низький рівень розвитку досліджень, розробок та інновацій, що потребує належної державної підтримки та реформ. Формування ефективної стратегії розвитку економіки знань є одним із основних шляхів підвищення конкурентоспроможності та стійкого економічного зростання України в умовах глобальних трансформацій. The article analyzes the knowledge economy as a strategic factor in the development of the national economy under the conditions of digitalization and globalization. Knowledge is an important resource that reflects a country's level of competitiveness, promotes the development of innovative processes, and facilitates integration into the global economic space. A comparative analysis of countries' development levels according to the Global Knowledge Economy Index in 2024 has been conducted. The main criteria for the analysis were the division of countries by geographical region: Europe, Asia, South and North America, Oceania, and Africa, as well as by knowledge economy levels: high, above average, average, below average, and low. The research sample included 141 countries, which demonstrates the reliability of the obtained results. The calculation of the Global Knowledge Economy Index was based on seven sectoral indices, namely: primary education; technical and vocational education and training; higher education; research, development, and innovation; information and communication technologies; economy; and enabling environment. It was found that European and North American countries show the best knowledge economy index results. Ukraine ranks at an average level in this rating, on par with neighboring countries such as Poland, Hungary, Lithuania, as well as other European countries like Spain, Italy, Lithuania, and Greece. The analysis revealed that several countries show an uneven development of knowledge economy indicators, highlighting the need for targeted support of knowledge-oriented and research sectors. To visually present the elements of Ukraine's Global Knowledge Economy Index (GKI), a radar chart was built, as it effectively illustrates the balance of all elements and identifies areas of lag. Based on the analysis of Ukraine's knowledge economy indicators, the country's strong positions were identified: a high level of primary education and the development of information and communication technologies. At the same time, weak areas include the low level of research, development, and innovation, which require proper state support and reforms. The formation of an effective knowledge economy development strategy is considered one of the key ways to enhance Ukraine’s competitiveness and ensure sustainable economic growth amid global transformations.