ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ ОБЛІКУ І ЗВІТНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕСУ - Шкромида, В. В.; Шкромида, Н. Я.; Гнатюк, Т. М. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2024)
Суттєвої трансформації на підприємстві зазнає система обліку і звітності, де під впливом діджитал-технологій змінюються підходи до збору, обробки, зберігання та використання облікової інформації. Відомо, такі зміни для ведення обліку є позитивними, оскільки відбувається поступовий і незворотній перехід від традиційних облікових процедур до впровадження прогресивної та ефективної облікової системи. Використовуючи цифрові інновації, сучасні облікові системи у перспективі перетворюватимуться у дієвий стратегічний інструмент управління для підтримки прийняття управлінських рішень. Метою даного дослідження є доповнення теоретико-організаційних основ системи бухгалтерського обліку і звітності у частині їх трансформаційних змін через розкриття особливостей здійснення облікових робіт і процедур в умовах впровадження та застосування передових цифрових технологій. Встановлено, застосування цифрових технологій призводить до трансформації системи бухгалтерського обліку і звітності як на теоретичному, так і практичному рівнях. З теоретичної точки зору цифрові технології у бухгалтерському обліку породжують впровадження нової термінології і процесів, розширюють межі облікового спостереження і збільшують перелік його потенційних об’єктів. За таких умов бухгалтерія поступово переходить на новий рівень обліково-аналітичного забезпечення та підвищує якість інформаційного супроводу управління бізнесом. У практичній площині доказовою базою трансформації системи бухгалтерського обліку і звітності є вивільнення робочого часу бухгалтера від рутинних процедур, переведення його на зручний ненормований графік віддаленої роботи та зростання значущості фахівця бухгалтерії у розробці і прийнятті управлінських рішень. Це дає бухгалтеру можливість активно брати участь в інтерпретації облікових даних, здійснювати аналіз причинно-наслідкових зв’язків та проводити оптимізацію бізнес-процесів на підприємстві. Отримані наукові результати сприятимуть розвитку теоретико-методологічної основи системи бухгалтерського обліку і звітності в умовах подальшої цифровізації соціально-економічних відносин задля пошуку розширених можливостей обліково-аналітичного забезпечення та зміцнення його значущості у процесі управління бізнесом. The accounting and reporting system undergoes significant transformation in companies, where digital technologies influence approaches to data collection, processing, storage, and utilization. These changes are viewed positively for accounting as there's a gradual and irreversible shift from traditional accounting procedures to implementing progressive and efficient accounting systems. Utilizing digital innovations, modern accounting systems are poised to evolve into effective strategic management tools to support decision-making. The aim of this research is to supplement the theoretical and organizational foundations of the accounting and reporting system by revealing the characteristics of accounting tasks and procedures under the influence of advanced digital technologies. It is established that the application of digital technologies leads to the transformation of the accounting and reporting system both theoretically and practically. From a theoretical perspective, digital technologies in accounting give rise to the introduction of new terminology and processes, expand the boundaries of accounting observation, and increase the range of its potential objects. Under such conditions, accounting gradually transitions to a new level of accounting and analytical support, enhancing the quality of business management information. On the practical side, the evidence base for the transformation of the accounting and reporting system includes freeing up the accountant's working time from routine procedures, transitioning to a convenient non-standard schedule of remote work, and increasing the significance of accounting professionals in developing and making management decisions. This empowers accountants to actively participate in interpreting accounting data, conducting analysis of cause-and-effect relationships, and optimizing business processes within the enterprise. The obtained scientific results will contribute to the development of the theoretical and methodological basis of the accounting and reporting system in the conditions of further digitalization of socio-economic relations, aiming to explore expanded possibilities of accounting and analytical support and strengthening its significance in business management.