ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЮ СТАБІЛЬНІСТЮ КРАЇНИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ АНТИКРИЗОВИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Савків, У. С.; Лещук, Г. В.; Сидор, Г. В. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2024)
Стаття cпрямована на вивчення соціально-економічної стабільності держави в сучасних умовах господарювання. Мета статті – виявлення проблем щодо забезпечення соціально-економічної стабільності держави та визначення пріоритетів і цільових орієнтирів соціального й економічного розвитку країни під час та після війни. Для досягнення поставленої мети у статті застосовано такі методи дослідження: системний аналіз – для вивчення чинників, що провокують соціально-економічну нестабільність у державі; синтез та комплексний підхід – для формування антикризових заходів державної політики та управлінських рішень з метою подолання кризи, що спричинена війною в Україні; абстрагування – для формування узагальнених висновків. Встановлено, що війна в Україні спонукала до перегляду підходів до формування соціально-економічної політики, державного регулювання та пошуку ефективних методів управління. Основним завданням управлінців усіх рівнів влади є розробка відповідних стратегічних планів та забезпечення їхньої ефективної реалізації. Практично всі ланки національної економічної системи зазнали значних втрат: скоротилося виробництво, заблоковані порти, негативні тенденції у зовнішній торгівлі, відбулась втрата соціального капіталу нашої країни, високий рівень міграції та безробіття, що становить велику загрозу для соціально-економічної системи нашої країни. Досліджено основні прогнозні макропоказники економічного й соціального розвитку України на 2024–2026 рр. та визначено пріоритети економічного розвитку під час та після війни; запропоновано антикризові заходи державної політики та управлінські рішення з метою подолання кризи, що спричинена війною в Україні. Науковою новизною дослідження є визначення пріоритетних напрямків економічного розвитку країни під час війни і формування антикризових заходів державної політики з метою подолання кризи, що спричинена війною. Результати наукового дослідження можна застосувати в системі державного управління для стабілізації соціального та економічного розвитку держави в умовах війни. The article is aimed at studying the socio-economic stability of the state in modern economic conditions.  It has been determined that the war in Ukraine had prompted a revision of approaches to the formation of socio-economic policy, state regulation, and the search for effective management methods.  The main task of managers at all levels of the government is to develop the appropriate strategic plans and ensure their effective implementation. Practically all links of the national economic system suffered significant losses: production decreased, ports were blocked, there were negative trends in foreign trade, there was a loss of social capital of our country, as well as a high level of migration and unemployment, which is a great threat to the socio-economic system of our country. The main forecast macroeconomic indicators of economic and social development of Ukraine for 2024–2026 have been studied and the priorities of the economic development during and after the war have been defined;  the anti-crisis measures of state policy and management decisions are proposed to overcome the crisis caused by the war in Ukraine. The purpose of the article is to identify the problems of ensuring the socio-economic stability of the state and determine the priorities and targets of the social and economic development of the country during and after the war. To achieve this goal, the article uses such research methods as the system analysis to study the factors that provoke socio-economic instability in the state;  the synthesis and the integrated approach to form anti-crisis measures of state policy and management decisions to overcome the crisis caused by the war in Ukraine;  the abstraction for the formation of generalized conclusions. The scientific novelty of the research is to determine the priority directions of economic development of the country during the war and the formation of anti-crisis measures of state policy to overcome the crisis caused by the war. The results of scientific research can be applied in the system of public administration to stabilize the social and economic development of the state in war.