КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ВІДНОСИН ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - Лопащук, І.А.; Равлюк, А.М.; Присяжнюк, О.В. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2025)
В статті розглянуто основні теоретико-прикладні положення впровадження концепції корпоративної соціальної відповідальності бізнес-структурами та обґрунтовано доцільність використання механізму державно-приватного партнерства як базису реалізації соціальних проєктів. Мета статті – це  дослідження теоретико-прикладних аспектів впровадження політики корпоративної соціальної відповідальності в діяльність вітчизняних підприємств з врахуванням можливості впровадження відносин державно-приватного партнерства як інструменту реалізації соціальних проєктів. Досліджено сутність моделей корпоративної соціальної відповідальності. Обґрунтовано взаємозв’язок концепції соціальної відповідальності та рівнем показників світового Індексу щастя, проаналізовано рейтинг країн за Індексом щастя за підсумками 2024 р.  Визначено основні положення, наступні  що характеризують сучасний стан корпоративної соціальної відповідальності в Україні. На основі дослідження досвіду реалізації політики корпоративної соціальної відповідальності визначено основні конкурентні переваги, отримання яких стимулює підприємства до впровадження політики соціально-відповідального бізнесу. Досліджено сутність категорії «державно-приватне партнерство». Доведено, що реалізація проєкту державного приватного партнерства на основі принципів корпоративної соціальної відповідальності є запорукою інтеграції до світової бізнес-спільноти через надання вітчизняної компанії відповідної звітності, а залучення інструментів державно-приватного партнерства у практики корпоративної соціальної відповідальності для компанії є важливим та пріоритетним в контексті її іміджу та репутації, оскілки їх формуючим базисом є умови та правила взаємодії із зацікавленими сторонами та відповідна система цінностей. Виокремлено, що в подальшому від іміджу компанії залежить її ринкова вартість, правила гри та взаємодія з іншими учасниками ринку, вплив на ринкову кон’юнктуру.  В умовах криз репутація компанії виступає буфером, що є своєрідним інструментом протидії негативним явищам в умовах деструктивних змін. Також в умовах загострення конкурентної боротьби, потреб у залученні інвестицій репутація є визначальним критерієм для інвестиційної активності, особливо із залученням іноземних компаній.  Обґрунтовано, що використання інструменту державно-приватного партнерства може сприяти активному залученню бізнесу у зовнішню соціальну політику одночасно із реалізацією напрямків власного соціального розвитку. The article considers the main theoretical and applied provisions of the implementation of the concept of corporate social responsibility by business structures and justifies the expediency of using the mechanism of public-private partnership as a basis for the implementation of social projects. The purpose of the article is to study the theoretical and applied aspects of the implementation of the policy of corporate social responsibility in the activities of domestic enterprises, taking into account the possibility of implementing public-private partnership relations as a tool for the implementation of social projects. The essence of corporate social responsibility models is studied. The relationship between the concept of social responsibility and the level of indicators of the World Happiness Index is substantiated, the ranking of countries according to the Happiness Index according to the results of 2024 is analyzed. The main provisions that characterize the current state of corporate social responsibility in Ukraine are determined. Based on a study of the experience of implementing the policy of corporate social responsibility, the main competitive advantages are determined, the receipt of which stimulates enterprises to implement a policy of socially responsible business. The essence of the category "public-private partnership" is studied. It is proven that the implementation of a public-private partnership project based on the principles of corporate social responsibility is a guarantee of integration into the global business community by providing the domestic company with appropriate reporting, and the involvement of public-private partnership instruments in the practice of corporate social responsibility for the company is important and a priority in the context of its image and reputation, since their forming basis is the conditions and rules of interaction with stakeholders and the corresponding system of values. It is emphasized that in the future, the company's image will determine its market value, the rules of the game and interaction with other market participants, and the impact on the market situation. In times of crisis, the company's reputation acts as a buffer, which is a kind of tool for counteracting negative phenomena in times of destructive changes. Also, in times of intensifying competition and the need to attract investments, reputation is a determining criterion for investment activity, especially with the involvement of foreign companies. It is substantiated that the use of the public-private partnership instrument can contribute to the active involvement of business in external social policy simultaneously with the implementation of its own social development directions.