Què mems vols dir? Anàlisi de mems sobre llengua en català - Tudela Isanta, Anna; Castañar Rubio, Guillem; Milà-Garcia, Alba (Revista de llengua i dret, 2025)
Internet pot ser una eina de gran utilitat per a les llengües minoritàries perquè permet que els usuaris creïn amb facilitat continguts que arriben a una audiència àmplia i que van més enllà de la regió on es parlen aquestes llengües. En el cas del català, la seva presència virtual està garantida en àmbits oficials, així com institucionals, empresarials i periodístics (Generalitat de Catalunya, 2019; Gerrand, 2019). Tanmateix, experimenta dificultats a les xarxes socials, en les quals existeix una tendència a fer servir llengües majoritàries com ara el castellà i l’anglès. En aquest context, el nostre article té per objectiu exposar una recerca duta a terme sobre la producció i el consum de mems en català. La nostra anàlisi se centra en els mems sobre llengua creats ad hoc per a un concurs organitzat per l’Optimot, un servei oficial en línia d’informació lingüística. Aquesta anàlisi ens ha permès identificar les característiques dels mems sobre llengua catalana, classificar-los i discernir les ideologies dels internautes participants vers el català. Els resultats de la nostra recerca indiquen que els parlants de català fan servir referències locals per elaborar continguts, si bé també reben influències internacionals. Així mateix, alguns dels temes més recurrents d’aquests mems tenen relació amb la variació geogràfica i amb les amenaces percebudes per les llengües minoritàries, com són les desviacions de la llengua estàndard, la manca de competència gramatical i les influències d’altres llengües, com ara els manlleus del castellà. The Internet can be an important resource for minority languages, since users can easily create content for a wide audience and make it available beyond the region where such languages are spoken. In the case of Catalan, its online presence is guaranteed in official settings, as well as in institutional and professional contexts and in journalism (Generalitat de Catalunya, 2019; Gerrand, 2019). However, it struggles on social media, where users tend to use majority languages such as Spanish or English. With this in mind, our paper examines the production and consumption of memes in Catalan and focuses on those created for a contest organised by Optimot, an official online language information service. Analysis of this corpus has allowed us to ascertain the characteristics of metalinguistic memes in Catalan, classify them and identify speakers’ language ideologies with regard to Catalan. The results indicate that Catalan speakers use local references to create their content, but are also influenced by international memes. Additionally, some of the recurrent topics of the memes are geographical variation, as well as perceived threats to this minoritised language, such as deviations from standard language, lack of grammatical competence and the influence of other languages, such as loan words from Spanish. Internet puede ser un instrumento de gran utilidad para las lenguas minoritarias porque permite que los usuarios creen con facilidad contenidos que llegan a una audiencia amplia y que van más allá de la región donde se hablan estas lenguas. En el caso del catalán, su presencia virtual está garantizada en ámbitos oficiales, así como institucionales, empresariales y periodísticos (Generalitat de Catalunya, 2019; Gerrand, 2019). Sin embargo, experimenta dificultades en las redes sociales, donde existe una tendencia a usar lenguas mayoritarias como el castellano y el inglés. En este contexto, nuestro artículo tiene por objeto exponer una investigación llevada a cabo sobre la producción y el consumo de memes en catalán. Nuestro análisis se centra en los memes sobre lengua creados ad hoc para un concurso organizado por Optimot, un servicio oficial de información lingüística en línea. Este análisis nos ha permitido identificar las características de los memes sobre lengua catalana, clasificarlos y discernir las ideologías de los internautas participantes hacia el catalán. Los resultados de nuestra investigación indican que los hablantes de catalán usan referencias locales para elaborar contenidos, si bien también reciben influencias internacionales. Asimismo, algunos de los temas más recurrentes de estos memes tienen relación con la variación geográfica y con las amenazas percibidas por las lenguas minoritarias, como son las desviaciones de la lengua estándar, la falta de competencia gramatical y las influencias de otras lenguas, como los préstamos del castellano.