СТАЛИЙ РОЗВИТОК У СТРАТЕГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Гобир, І. Б.; Станьковський, Т. В. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2025)
Метою дослідження є побудова моделі формування стратегії підприємства з врахуванням вимог концепції сталого розвитку, надання прикладу-кейсу реалізації стратегії сталого розвитку на підприємстві.  Для досягнення поставленої мети використано методи аналізу та синтезу, теоретичного узагальнення та моделювання. У результаті дослідження обгрунтовано актуальність дотримання концепції сталого розвитку в стратегічній діяльності підприємства. Розглянуто основні завдання сталого розвитку та принципи які необхідно враховувати при розробленні стратегії підприємства орієнтованого на сталий розвиток, розроблено модель формування стратегії підприємства орієнтованого на сталий розвиток; виокремлено напрями та шляхи реалізації концепції сталого розвитку в стратегічній діяльності промислового підприємства. Запропонована модель формування стратегії з врахуванням концепції сталого розвитку демонструє послідовність етапів, яких необхідно дотримуватись в процесі формування та реалізації концепції сталого розвитку підприємства: визначення генеральної мети підприємства, цілей, стратегічного аналізу економічних, екологічних, соціальних складових зовнішнього і внутрішнього середовища, що впливають як на підвищення, так і на зниження стійкості функціонування підприємства, розробку стратегічних альтернатив та вибору оптимальної стратегії, яка забезпечує сталий розвиток підприємства на нинішньому етапі, так і в довгостроковій перспективі; моніторингу, оцінюванні та корегуванні заходів з реалізації стратегії. Як позитивний кейс реалізації концепції сталого розвитку, розглянуто стратегічне бачення та забезпечення реалізації стратегії сталого розвитку корпорацією Tarkett. Такий досвід міжнародної компанії може бути актуальним для вітчизняних промислових підприємств. Застосування моделі формування стратегії підприємства з врахуванням концепції сталого розвитку та кейс корпорації Tarkett дає можливість підприємствам систематизувати дії спрямовані на реалізацію принципів сталого розвитку на вітчизняних підприємствах. The purpose of the study is to build a model for forming an enterprise strategy taking into account the requirements of the concept of sustainable development, to provide a case example of implementing a sustainable development strategy at an enterprise. To achieve this goal, methods of analysis and synthesis, theoretical generalization and modeling were used. As a result of the study, the relevance of adhering to the concept of sustainable development in the strategic activities of the enterprise was substantiated. The main tasks of sustainable development and the principles that must be taken into account when developing a strategy for an enterprise focused on sustainable development were considered, a model for forming a strategy for an enterprise focused on sustainable development was developed; directions and ways of implementing the concept of sustainable development in the strategic activities of an industrial enterprise were identified. The proposed model of strategy formation taking into account the concept of sustainable development demonstrates the sequence of stages that must be followed in the process of forming and implementing the concept of sustainable development of an enterprise: determining the general goal of the enterprise, goals, strategic analysis of economic, environmental, social components of the external and internal environment that affect both increasing and decreasing the sustainability of the enterprise's functioning, developing strategic alternatives and choosing the optimal strategy that ensures the sustainable development of the enterprise at the current stage and in the long term; monitoring, evaluating and adjusting measures to implement the strategy. As a positive case of implementing the concept of sustainable development, the strategic vision and implementation of the sustainable development strategy by Tarkett Corporation is considered. Such experience of an international company may be relevant for domestic industrial enterprises. The application of the model of enterprise strategy formation taking into account the concept of sustainable development and the case of Tarkett Corporation allows enterprises to systematize actions aimed at implementing the principles of sustainable development at domestic enterprises.