ДО ІСТОРІЇ ВИМУШЕНОЇ МІГРАЦІЇ (ПЕРЕДИСЛОКАЦІЇ) ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ У 2014 РОЦІ: ВТРАТИ ТА НАДБАННЯ МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬК (СИЛ) У ПІДРОЗДІЛАХ ТА НА КОРАБЛЯХ - Козловська, Людмила; Чернявський, Олег (Воєнно-історичний вісник, 2022)
У статті досліджується загальний образ героїв, які змогли вивести частину українського військово-морського флоту з Криму в 2014 році та, в результаті вимушеної міграції (передислокації), стали вагомим фактором впливу на політичні процеси в Україні. Розглядається діяльність заступників командирів військових кораблів та військових частин з морально-психологічного забезпечення (МПЗ), виконання обов’язків якими є прикладом для курсантів Інституту Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія” (ІВМС НУ “ОМА”), що навчаються на спеціальності 254 “Забезпечення військ (сил)”, спеціалізації “Морально-психологічне забезпечення”.  Завдання зрозуміти морально-психологічний (духовний) потенціал України як загальні можливості у духовній сфері, реальну здатність до захисту держави, що визначається через ту його частину, яка реалізується у воєнній могутності держави, лягло в основу дослідження, яке було проведено на базі ІВМС НУ “ОМА”.