ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЕНЕРГОМЕНЕДЖМЕНТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дергачова, В. В.; Довгорук, О. М. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2025)
У статті представлено результати дослідження, присвяченого впровадженню технологій штучного інтелекту (ШІ) в системи енергоменеджменту промислових підприємств. Актуальність теми зумовлена зростаючими вимогами до ефективного використання енергетичних ресурсів в умовах декарбонізації економіки, розвитку децентралізованих енергетичних систем та зростання ролі відновлюваних джерел енергії. Промислові підприємства, як одні з найбільших споживачів енергії, потребують інноваційних підходів до управління енергоспоживанням, і використання ШІ в цьому контексті розглядається як стратегічно важливий напрям підвищення енергоефективності, зниження витрат та забезпечення гнучкості виробничих процесів, адаптації до змін в енергетичному середовищі та збереження конкурентоспроможності. Метою дослідження є комплексний аналіз можливостей застосування ШІ в енергоменеджменті, виявлення бар’єрів та розробка рамкової моделі інтеграції інтелектуальних технологій у систему управління енергоспоживанням підприємства. У роботі систематизовано напрями практичного використання ШІ — зокрема прогнозне технічне обслуговування обладнання, оптимізація енергоспоживання, участь у програмах керування попитом, інтеграція ВДЕ та виявлення аномалій. Здійснено огляд сучасних технологій, таких як машинне навчання, глибинні нейронні мережі, підкріплене навчання та аналітика великих даних. Запропонована структура впровадження ШІ враховує потребу в цифровій інфраструктурі, системах управління даними, кваліфікованих кадрах, інтеграції з наявними ІТ/ОТ-рішеннями та формуванні політик з етичного, безпечного та прозорого використання інтелектуальних систем. Наукова новизна полягає у формалізації етапів впровадження ШІ в енергоменеджмент промислових підприємств та у висвітленні потенціалу ШІ для посилення ролі підприємств як активних учасників децентралізованої енергосистеми. Практичне значення полягає в можливості використання запропонованої моделі як орієнтиру для підприємств у процесі цифрової трансформації системи управління енерговитратами, що сприяє досягненню стратегічних цілей сталого розвитку.