СОВРЕМЕННЫЕ МЕТОДЫ МАТЕМАТИЧЕСКОГО МОДЕЛИРОВАНИЯ ПАССИВНЫХ СОЛНЕЧНЫХ СИСТЕМ ОТОПЛЕНИЯ И ИХ ПРАКТИЧЕСКАЯ РЕАЛИЗАЦИЯ - Авезова, Нилуфар Раббанакуловна; Дехконова, Махлиёхон Хусниддинкизи (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
In this work, modern approaches to mathematical modeling of passive solar heating systems using energy-saving glass blocks are analyzed. Empirical, analytical, and numerical methods (including the finite element method and multilayer heat transfer modeling) are considered, taking into account climatic features, which will allow improving the structure and operating modes of passive solar heating systems. Special attention is paid to the introduction of innovative, energy-active glass blocks (multilayer glass packages filled with inert gas, low-emission coatings, phase transition materials) in order to increase the energy efficiency of the building. As a result of the analysis, recommendations were developed for the integration of passive solar heating systems into energy-efficient projects, and the main factors for adapting international experience to regional climatic conditions were identified. The obtained results confirm the significant potential of passive solar heating systems in reducing energy consumption and increasing the environmental sustainability of the construction industry. В работе проанализированы современные подходы к математическому моделированию пассивных систем солнечного отопления с использованием энергоэффективных оконных блоков. Рассмотрены эмпирические, аналитические и численные методы (включая метод конечных элементов и многослойное моделирование теплопередачи) с учётом климатических особенностей, что позволяет оптимизировать конструктивные решения и режимы эксплуатации пассивных систем солнечного отопления. Особое внимание уделено внедрению инновационных энергоактивных оконных блоков (многослойные стеклопакеты с инертным газом, низкоэмиссионным покрытием, фазопереходными материалами) для повышения энергоэффективности зданий. На основе проведённого анализа разработаны рекомендации по интеграции ПССО в энергоэффективные проекты и выделены ключевые факторы адаптации международного опыта к региональным климатическим условиям. Полученные результаты подтверждают значительный потенциал пассивных систем солнечного отопления в снижении энергопотребления и улучшении экологической устойчивости строительной отрасли. Ushbu ishda energiya tejamkor oynali bloklardan foydalangan holda passiv quyosh isitish tizimlarini matematik modellashtirishning zamonaviy yondashuvlari tahlil qilingan. Empirik, analitik va sonli usullar (jumladan, oxirgi elementlar usuli hamda ko‘p qatlamli issiqlik uzatish modellashtirish) iqlim xususiyatlarini hisobga olgan holda ko‘rib chiqilgan bo‘lib, bu passiv quyosh isitish tizimlarining tuzilmasi va ishlash tartibini mukammallashtirish imkonini beradi. Alohida e’tibor bino energiya samaradorligini oshirish maqsadida innovatsion, energiya faol oynali bloklarni (inert gaz bilan to‘ldirilgan ko‘p qatlamli shisha paketlar, past emissiyali qoplamalar, faza o‘tish materiallari) joriy etishga qaratilgan. O‘tkazilgan tahlillar natijasida passiv quyosh isitish tizimlarini energiya samarador loyihalarga integratsiya qilish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan, shuningdek, xalqaro tajribani mintaqaviy iqlim sharoitlariga moslashtirishning asosiy omillari ajratib ko‘rsatilgan. Olingan natijalar passiv quyosh isitish tizimlarining energiya iste’molini kamaytirish va qurilish sohasi ekologik barqarorligini oshirishdagi salmoqli salohiyatini tasdiqlaydi.