МОДЕЛІ ТА ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЦЕСУ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВ. ДОСВІД УКРАЇНИ - Кравченко, М. О.; Салабай, В. О. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2024)
Сьогодні більшість організацій стикаються з проблемами впровадження нових цифрових інструментів у свою щоденну діяльність у рамках цифрової трансформації. Однак, лише деякі з них ефективно управляють своїми бізнес-процесами, щоб отримати певну користь від впровадження цих технологій. Тому, щоб вирішити цю проблему, дослідження питання функціонування та оптимізація бізнес-процесів є одним з ключових напрямків в процесі цифрових перетворень. У статті досліджено та проаналізовано сучасні методи та інструменти управління компанією в умовах цифрової трансформації. Крім того, побудовано схему, яка забезпечує шлях цифрової трансформації від ідеї до досягнення поставлених цілей. У статті досліджено ключові кроки та описано дорожню карта щодо зміни бізнес-процесів відповідно до вимог цифрової трансформації. Також розглянуто фундаментальні підходи до побудови сучасних бізнес-моделей або оптимізації існуючих. У статті розглянуто поточний стан цифрової трансформації в Україні. Завдяки ретельному дослідженню Глобального індексу інновацій (GII) у статті представлено всебічне порівняння зусиль України щодо цифрової трансформації з зусиллями інших країн світу, досліджуючи перспективи збільшення її глобальної конкурентоспроможності. Крім того, у статті визначено та обґрунтовано переважаючі тенденції розвитку цифрової трансформації в Україні, включаючи ключові характеристики та наслідки, пов’язані з кожною тенденцією. Стаття демонструє глибоке розуміння цифрового ландшафту України та траєкторії до підвищення рівня діджиталізації та цифрової трансформації на глобальній арені.