Keberkesanan Aplikasi Mudah Alih ‘Algoritma bersama Algo’ bagi Pembelajaran Topik Algoritma dalam Subjek Asas Sains Komputer - Shaharom, Anis Syuhada; Abdul Rahman, Mohd Hishamuddin (Journal of Engineering, Technology, and Applied Science, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan sebuah aplikasi mudah alih, Algoritma Bersama Algo untuk pelajar tingkatan 1 yang mengambil subjek Asas Sains Komputer bagi topik Algoritma. Pembangunan aplikasi ini berasaskan kepada permasalahan yang berlaku dalam kalangan guru mahupun pelajar yang sukar untuk mencari bahan rujukan. Pembangunan aplikasi ini dapat membantu para guru dan pelajar dengan menerapkan elemen-elemen multimedia dan teknologi maklumat. Seterusnya, kajian ini juga mengkaji persepsi pelajar dan guru terhadap penggunaan aplikasi dalam pembelajaran bab Algoritma. Metodologi kajian yang digunakan sebagai panduan dalam pembangunan aplikasi ini adalah ADDIE. Data kajian dikumpul dengan menggunakan soal selidik yang diedarkan kepada guru dan pelajar melalui Google Form. Hasil dapatan kajian memperlihatkan majoriti pelajar dapat menggunakan aplikasi dengan baik dan menarik minat pelajar untuk belajar. Cadangan pada masa akan datang adalah dalam menghasilkan sesuatu produk pembangun perlu kreatif dalam menerapkan elemen multimedia dalam menarik minat pengguna. Kesimpulan daripada kajian menunjukkan pembelajaran yang menarik mampu dijalankan walaupun diluar bilik darjah dengan menggunakan aplikasi mudah alih yang disediakan..