Kritisk danning i lærerutdanningen - Rinholm, Hanne; Varkøy, Øivind; Fredriksen, Bendik; Bjerke, Mildrid H. A; Ferm Almqvist, Cecilia; Eri, Thomas; Georgii-Hemming, Eva; Gustavsson, Bernt; Lundh, Lise; Merkelbach, Friederike; Moberg, Nadia; Blanche Myrvold, Charlotte; et al. (Cappelen Damm Forskning, 2024)
This anthology examines what it takes to educate teachers in the 2020s, in an effort to contribute to a revitalization, reformulation and operationalization of educational thinking in teacher education.;How should teachers and teacher educators work to ensure that pupils' and students' encounters with subject matter and their fellow students are meaningful to them as human beings? That their activity is engaging in the here and now, yet also provides an impetus in the direction of something not yet there? It is about developing critical thinking as well as building trust and community in teacher education and schools. It involves educating professionals with critical and ethical awareness that can lead to action, a combination that can be summarized in the concept of ‘critical education’. The chapters in this book relate to a broad understanding of education that encompasses cognitive, aesthetic and existential dimensions.;The book is aimed at teachers, teacher educators and students in teacher education. Its content will also be relevant for anyone interested in a discussion of the values ​​to be maintained in school, in education and in society.;Denne tekstsamlingen undersøker hva det innebærer å danne lærere på 2020-tallet. Den er tenkt som et bidrag til en revitalisering, reformulering og operasjonalisering av danningstenkningen i lærerutdanningen.;Hvordan kan lærere og lærerutdannere arbeide for at elevenes og studentenes møte med faginnhold og medstudenter gir et utbytte som betyr noe for dem som mennesker? At virksomheten kommer dem i møte der de er, men tidvis gir et løft i retning av noe som enda ikke er? Det handler både om å utvikle kritisk tenkning og å bygge tillit og fellesskap i lærerutdanning og skole. Det innebærer å utdanne profesjonsutøvere med kritisk og etisk bevissthet som kan lede til handling, en kombinasjon som kan sammenfattes i begrepet kritisk danning. Kapitlene i boken forholder seg til en bred forståelse av danning som rommer både kunnskapsmessige, estetiske og eksistensielle dimensjoner.;Boken henvender seg til lærere, lærerutdannere og studenter i lærerutdanningene. Innholdet er også aktuelt for alle som interesserer seg for hvilke verdier som skal prege skole, utdanning og samfunn.