Výtok vody pod stavidlem a účelný tvar dolní a dosedací plochy stavidla : theoretická a experimentální studie - Smetana, Jan, 1883-1962 (Studie a prameny : sekce technická ;, 1953)
Podle vlastních slov autorových lze ve studii najít tento nový přínos k hydrodynamice: 1. Matematický rozbor rovinného potenciálního proudění paprsku nevazké kapaliny, který vytéká nekonečně dlouhou štěrbinou z nekonečně velkého čtvrtprostoru do žlabu s vodorovným dnem. 2. Určení krajních proudnic tohoto paprsku a součinitelů zúžení. 3. Vyčíslení singularity bodu na horní hraně štěrbiny. 4 Matematický rozbor křivky a součinitelů zúžení obdobného paprsku, je-li kapalina vazká. 5. Přesné změření souřadnic skutečných křivek volného povrchu vody, vytékající otvorem pod vodorovnou ostrou hranou stavidla. 6. Rozlišení křivek a součinitelů zúžení. 7. Stanovení vzdálenosti největší kontrakce od výtokového otvoru. 8. Vytčení meze přípustného zmenšení modelu proti skutečnosti. 9. Ukázky praktického použití výsledků studie na úpravu dolní části stavidel, zvláště jejich dosedacího trámu.