Nižší geodesie - Ryšavý, Josef, 1884-1967 (Spisy České matice technické ;, 1949)
První vydání v r. 1941 pod názvem Praktická geometrie, rozšířeno o výklad o dvoukruh. theodolitech Kernových a stať o stát. mapách ČSR. Rozvrženo na 11 oddílů: Měřické stroje a jejich součásti. Označování bodů. - Vyrovnávací počet (1. část) - Výkonné měřictví. - Vyměřování malých částic povrchu zemského. Vyměř. vel. částí povrchu zem. - Výšk. měření. - Tachometrie. - Sestrojování plánů. - Měření ploch. - Dělení pozemků a úprava pozemk. hranic. - Vyrovnáv. počet (2. část). Literatura, rejstřík. V přílohách tabulky převodů a odchylek a ukázky úpravy topogr. a speciál. map a stát. map ČSR.