Pružnost a pevnost. - Tymošenko, Stepan Prokopovyč, 1878-1972 (Technicko-vědecké vydavatelství, 1951)
Učebnice význačného ruského vědce, působícího v USA, podává v I. svazku základy nauky o pružnosti a pevnosti. Obsah: Tah a tlak v mezích pružnosti. II. Rozbor napětí a deformace. III. Smyková síla a ohybový moment. IV. Napětí nosníků zatížených napříč k ose. V. Průhyb nosníků zatížených kolmo k ose. VI. Staticky neurčité případy ohybu. VII. Nosníky proměnného průřezu. Nosníky ze dvou látek. VIII. Ohyb spojený s tahem nebo tlakem. Theorie sloupů. IX. Kroucení a ohyb složený s krutem. X. Energie napjatosti. Momenty setrvačnosti rovinných ploch.