Zajímavá fysika : paradoxa, hlavolamy, úkoly a pokusy, hádanky a vypravování z oblasti fysiky - Pereľman, Jakov Isidorovič 1882-1942 (Věda mládeži ;, 1952)
"Autor neurčuje knihu ke studiu, ale ke čtení" charakterizuje Perelman svou takřka zbeletrizovanou fyziku, která má čtenáři osvěžit jeho školní znalosti a probudit přemýšlivý zájem o fyzikální principy, jež nás obklopují v denním životě v oblasti přírody i techniky. P. činí tak krátkými uzavřenými odstavci se zajímavým obsahem, upoutávajícími názvy a názornými i vtipnými obrázky, ve kterých odpovídá na zvědavá "proč" o zdánlivých ať samozřejmostech nebo paradoxech. Hádankovité úlohy, snadno proveditelné pokusy, anekdotická vyprávění a citáty z fantasticko-vědecké beletrie autorů zvučných jmen, proplétají se v pestrém kaleidoskopu, ale v řádu, seskupujícím zábavnou směsici ve velké kapitoly jednotlivých oborů fyziky.